Jak vytvořit webové stránky – systém CMS

redakční systém (CMS)

Co je to CMS?

CMS je zkrátka anglického názvu Content Management System, což znamená Systém pro správu obsahu. V češtině je také nazýván redakčním či publikačním systémem. Je to software zajišťující správu dokumentů, nejčastěji webového obsahu. Většinou je používány pro publikování článků a jiných typů textů. Pomocí redakčního systému můžeme publikovat texty, obrázky, videa, audio a celé webové stránky.

Jak založit webové stránky s CMS?

Je to zásadní rozdíl mezi stránkami zakoupenými ve službách s šablonami a stránkámi vyrobenými programátory. Ty druhé obvykle nemají CMS, což znamená, že téměř každá zavedena změna vyžaduje změny ve zdrojovém kódu, co nemůžete udělat sami. Programátoři jsou schopni vytvořit samozřejmě redakční systém, ale individuální objednávka je velký náklad – ceny začínají od 6000 Kč až do desítek tisíc korun, když máte rozsáhlou webovou stránku.

Portály s hotovými šablonami webových stránek často mají redakční systemy. Systémy pro správu obsahu se liší, takže byste měli porovnat několik. Nejpoužívanějšími CMS jsou např. WordPress, Webnode, Joomla! a Drupal. Webový CMS umožňuje uživatelům provádět změny na webových stránkách s malou nebo žádnou přípravu. Stačí jen vyzkoušet 🙂

About

View all posts by